Zijne Majesteit de Koning spreekt op 23 maart in Zwolle met betrokkenen en organisaties over 25 jaar ervaring met buurtbemiddeling. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is 1 van degenen die met Koning Willem-Alexander spreekt over dit onderwerp.
Foto: Frannie Herder
Zwolle was de eerste gemeente in Nederland die startte met buurtbemiddeling; het oplossen van conflicten met buren door getrainde vrijwilligers. Inmiddels is buurtbemiddeling in bijna 300 gemeenten beschikbaar.
Oplossing voor ruziënde buren
Buurtbemiddeling blijkt een doeltreffende manier om ruziënde buren te helpen bij herstel van het contact en oplossingen te bedenken voor hun conflict, dat bijvoorbeeld gaat over geluidsoverlast, ruzie, erfscheidingen of overlast door kinderen. Tweederde van de behandelde zaken wordt dankzij buurtbemiddeling met positief resultaat afgerond.
Uit recent onderzoek van de Open Universiteit blijkt ook dat buurtbemiddeling een positief effect heeft op het veiligheidsgevoel van de inwoners. Het CCV helpt als overkoepelende belangenbehartiger professionals bij gemeenten, corporaties en buurtbemiddelingsorganisaties bij het opzetten en uitvoeren van buurtbemiddeling.
Jubileum buurtbemiddeling
Het concept is afkomstig uit San Francisco waar Community Boards conflicten aanpakken zonder tussenkomst van instanties. Zwolle heeft een pioniersrol vervuld bij de vertaling van deze Amerikaanse methode naar een Nederlandse aanpak. Met een subsidie van de gemeente en het toenmalige ministerie van Justitie startte welzijnsorganisatie Travers Welzijn in 1996 met buurtbemiddeling.
In jongerencentrum ReZet spreekt de Koning met de burgemeester van Zwolle en vertegenwoordigers van Travers Welzijn, een woningbouwcorporatie, onderzoekers, politie en het CCV over 25 jaar buurtbemiddeling in Nederland en de praktijk in Zwolle. Daarnaast vertellen buren en buurtbemiddelaars over hun ervaringen.