1. SKIP_MENU
  2. SKIP_CONTENT
  3. SKIP_FOOTER

Vergoedingen mantelzorg

Er bestaat geen algemene vergoeding voor mantelzorg. Als mantelzorger kunt u echter wel aanspraak maken op een aantal vergoedingen. Zo zijn er vergoedingen voor reizen en parkeren, bestaat er individuele bijzondere bijstand en is er extra kinderbijslag voor gehandicapte kinderen. Hieronder staan de mogelijkheden op een rij.

Extra kinderbijslag
Ouders van thuiswonende kinderen die ernstig ziek of gehandicapt zijn, komen in aanmerking voor dubbele kinderbijslag. Het bedrag is bedoeld als bijdrage in de kosten van de opvoeding en verzorging. U vraagt kinderbijslag aan bij de SVB

Vergoeding reiskosten
Er bestaat geen algemene regeling voor de vergoeding van reiskosten voor mantelzorgers. Wel vergoeden sommige gemeenten reiskosten voor mantelzorgers die een bijstandsuitkering hebben. Informeer hiernaar bij uw gemeente. Woont u samen met degene die u verzorgt? En is deze persoon voor langere tijd opgenomen in een instelling? Dan kunt u de reiskosten voor het ziekenbezoek onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting. Deze kosten vallen dan onder specifieke zorgkosten. Lees meer over de voorwaarden op de website van de Belastingdienst

Parkeerbeleid en –vergoedingen
Een aantal gemeenten verstrekt aan mantelzorgers een parkeervergunning. Daarmee kunt u voordeliger parkeren in de buurt van degene voor wie u zorgt. Informeer ernaar bij de gemeente waar deze persoon woont. 

Openbaar vervoer
Kan degene die u verzorgt door een handicap niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer? Dan kan hij voor u een gratis OV-begeleiderskaart aanvragen bij Argonaut. U reist dan gratis mee. De OV-begeleiderskaart is geldig in treinen, metro's, trams, bussen en Regiotaxi. Lees meer over de kaart op de website ovbegeleiderskaart.nl

Vergoedingen van zorgverzekeraars
Een aantal zorgverzekeraars biedt in hun aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende zorg voor mantelzorgers. Ook worden soms de diensten van een mantelzorgmakelaar vergoed. De Consumentenbond onderzocht voor Mezzo welke zorgverzekeraars in 2017 welke vergoedingen bieden. Download gratis het vergoedingenoverzicht of bekijk de mogelijke vergoedingen.Mantelzorgers krijgen korting bij Menzis

Tegemoetkomingen voor extra zorgkosten
Degene die u verzorgt maakt mogelijk veel zorgkosten vanwege zijn ziekte of beperking. U kunt om een tegemoetkoming meerkosten vragen bij uw gemeente. Deze bekijkt per situatie wat er mogelijk is. Elke gemeente bepaalt zelf welke regelingen zij daarvoor inzet en welke criteria zij hanteert. Bekijk daarnaast de mogelijkheden voor belastingaftrek van hoge zorgkosten

Persoongsgebonden budget (pgb)
Als de zorgvrager een pgb heeft, kan hij naast professionele zorgverleners ook u als mantelzorger inschakelen. In dat geval krijgt u – als zorgverlener - uit het pgb betaald. U moet dan wel de zorg verlenen waarvoor het pgb bedoeld is en een indicatie is gesteld. De pgb-houder sluit hiervoor een contract met u af. Op svb.nl vindt u een modelovereenkomst. Lees meer over het persoonsgebonden budget.

Mantelzorgwaardering
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de waardering van mantelzorgers. Sommige gemeenten geven een geldbedrag, andere organiseren een activiteit of laten de waardering op een ander manier merken. Lees meer over mantelzorgwaardering

Individuele bijzondere bijstand
De individuele bijzondere bijstand is een tegemoetkoming voor noodzakelijke kosten die u zelf niet kunt betalen en die u niet met een andere regeling vergoed krijgt.  De bijstand wordt afgestemd op uw persoonlijke situatie. De aanvraag voor de bijzondere bijstand kunt u schriftelijk doen bij uw gemeente

Bron: https://www.mezzo.nl/pagina/voor-mantelzorgers/thema-s/geldzaken/vergoedingen 

Mantelzorgboete voor AOW eindelijk van tafel

De mantelzorgboete is van tafel, dat zou staan in de voorjaarsnota die vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Dit is goed nieuws want deze wet wordt al jaren doorgeschoven. Het grote politieke en maatschappelijk verzet door mantelzorgers en Mezzo rondom deze omstreden wet heeft dus nut gehad.

Kostendelersnorm
Bij de kostendelersnorm, ofwel mantelzorgboete, wordt er vanuit gegaan dat als mensen samenwonen ze ook kosten besparen. Daarom zouden ouderen met een AOW uitkering die intrekken bij hun kinderen worden gekort op hun AOW uitkering. Mezzo zegt precies het tegenovergestelde: als mensen voor elkaar willen zorgen moet je ze daarin ook stimuleren en niet financieel afstraffen. Die boodschap is nu dus doorgedrongen.

'Schaf ook de rest van de regeling af'
Deze afschaffing is goed nieuws voor mensen met een AOW uitkering, maar is al ingevoerd voor een aantal andere situaties. Bijvoorbeeld wanneer mensen met een bijstandsuitkering bij een kind of een broer/zus gaan wonen, worden zij op dit moment al gekort op hun uitkering. Liesbeth Hoogendijk: ‘Ik doe een appel aan de staatssecretaris van Sociale zaken: schaf ook de rest van de regeling af!’

Bron: https://www.mezzo.nl/artikel/mantelzorgboete-voor-aow-eindelijk-van-tafel 

 

Cursus De Zorg de Baas

Voor mensen die zorgen voor een ander

Een cursus speciaal voor mantelzorgers, om te leren het evenwicht te bewaren tussen zorgen voor een ander en tijd en ruimte voor uzelf. U krijgt handvatten aangereikt om anders om te gaan met de veranderingen die het zorgen voor een ander met zich mee kunnen brengen. Er zitten eenmalig € 10,00 kosten verbonden worden aan deze cursus. Aanmelden kan via Servanda Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0184-612771. 

Tijdstip: op maandagen van 10.00 tot 12.00 uur
Data: 27 maart, 10 april, 15, 22 mei, 12 juni, terugkombijeenkomst op 10 juli 2017
Locatie: De Ducdalf, Scheldestraat 1, 3371 SV Hardinxveld-Giessendam

Flyer Zorg de Baas

Voor meer informatie:
MEE Alblasserwaard/Vijfheerenlanden
T 0183 69 16 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursus De Zorg de Baas Partners Dementerende

Een cursus speciaal voor iedereen die zorgt voor een naaste met (vermoedelijk) een vorm van dementie. Dementie is een ziekte die grote gevolgen heeft. Zowel voor degene die de ziekte krijgt, als voor mensen in de omgeving van deze persoon. Mede door het contact met groepsgenoten is er ruimte voor (h)erkenning. We bieden handvatten voor uzelf om meer grip te krijgen op uw eigen situatie.

Tijdstip: op dinsdagen van 9.30 tot 11.30 uur

Data: 7, 14 en 28 maart, 4, 11 en 18 april, terugkombijeenkomst op 27 juni 2017

Kosten: € 10,- (eenmalig)

Locatie: Huis van de Waard Bleskensgraaf
Burgemeester Viezeestraat 3
Bleskensgraaf

Aanmelden: via gemeente Molenwaard op T 14 0184
e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor meer informatie:
MEE Alblasserwaard/Vijfheerenlanden
T 0183 69 16 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Flyer Zorg de Baas Dementerende Partner

Zelfhulpcursus Werk en Mantelzorg

Vindt u het mantelzorgen voor de ander soms lastig? Wilt u graag tips en trucs voor het doen van mantelzorg? Gaat het op uw werk en in uw sociaal leven even wat minder goed omdat u mantelzorg verleent? Wilt u leren hoe u uw werk en sociaal leven beter kunt combineren met mantelzorg? Heeft u stress door de mantelzorg, en wilt u graag minder stress? Misschien is de gratis zelfhulpcursus ‘Werk & Mantelzorg’ een goede hulp voor u!


De zelfhulpcursus is een cursus van het AMC en ook terug te vinden via de volgende
link

Mantelzorgbijeenkomsten 2017

 

Zorgverzekering vergoeding mantelzorg 2017

Bent u op zoek naar een zorgverzekering die bij u past en rekening houdt met mantelzorgers? Mezzo heeft een overzicht gemaakt met de vergoedingen voor mantelzorgers per zorgverzekering. Klik op onderstaande link voor het overzicht van vergoedingen per zorgverzekering. 

Zorgverzekering vergoedingen mantelzorg 2017

Mantelzorgwaardering 2016

Net als vorig jaar kunnen mantelzorgers in aanmerking komen voor een waardebon als waardering voor inzet. De waardering is van de gemeente en er gelden een aantal criteria.

Om in aanmerking te komen moet de mantelzorger voor iemand zorgen die in Hardinxveld-Giessendam woont en dit meer dan 8 uur in de week doen. Daarnaast moet de mantelzorger bij Servanda geregistreerd staan als mantelzorger.

Aanmelden kan tot 29 december 2016. Hierna is aanmelden voor het jaar 2016 niet meer mogelijk. De bonnen kunnen tot 31 januari 2017 opgehaald worden bij de gemeente en tot 30 juni 2017 ingeleverd worden bij een van de deelnemende winkeliers.

Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met Servanda via 0184-612771 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In de kerstvakantie zijn wij van 26 december t/m 30 december gesloten, aanmelden kan dan alleen via de e-mail of via onze website, via de volgende link www.servanda.nl/vrijwilligers/registreren-als-mantelzorger.  

Activiteitenschema Alzheimercafé 2017

 

Bijeenkomsten Lange Wei*

25 januari 2017

Tiendwaert

19:30

Een dementievriendelijke gemeente

22 februari 2017

Pedaja

19:30

Vergeetachtigheid vs. Dementie

22 maart 2017

de Lange Wei

19:30

Mentorschap

19 april 2017

Tiendwaert

19:30

De kracht van herinneringen

31 mei 2017

Pedaja

19:30

Waarom spraak geen taal is

28 juni 2017

de Lange Wei

19:30

Muziek met Ignar Rip

27 september 2017

Tiendwaert

19:30

Dilemma’s bij dementie

25 oktober 2017

Pedaja

19:30

Er even tussenuit in de regio

22 november 2017

de Lange Wei

19:30

Gedichten en zang, Angeliena Huis